29 oktober 2008

Rosa Bandet: Skylta med hur osjälvisk du är

Var det inte Jesus som sa att du ska ge i det fördolda…? Sakine Madon skriver om Rosa Bandet vilket sammanfattar mina åsikter om kampanjen.

På den rosa kampanjsajten står det: "Visa ditt engagemang och starta en egen insamling!". Läs den formuleringen noggrant. Just det, här gäller det att visa för andra. Man kan direkt skänka pengar till cancerfonden eller till andra organisationer utan att triggas i gång av ett rosa band, men ändå.

Zappa till TV3 och rosa bandet finns i kanalens logga, på SVT käbblar Monica Green (s) med ett band på sniskan mot den lika rosabandprydda biståndsministern Gunilla Carlsson (m). Kd:s Göran Hägglund nöjer sig inte bara med att bära ett band, han bär dessutom rosa myströjor flera dagar i rad. Alla är de enade. Det känns ju tryggt att veta att våra politiker inte är för bröstcancer.

Ungefär lika kontroversiellt som som den fiktiva kongressledamoten Robin DeSantos proposition att förbjuda cancer för alltid.

Vov vov

Victor och Hugo var i tidningen igår! Barometerns fotograf Paul Madej har tagit några riktigt fina bilder. Gå in och ta en titt om ni älskar söta hundar!

25 oktober 2008

Masspsykos bland Obama-anhängare

Via PhotoShop disasters råkade jag på den här bilden, och snubblade därmed in i den amerikanska presidentvalsdebatten:


Republikanerna i Virginia vill med detta halvfula montage säga att de prioriterar kampen mot terrorism. En bild på Usama Bin Ladens ögon, på en brun pergamentliknande bakgrundstextur, ungefär som i en Sagan om ringen-filmaffisch. Och där hade sagan kunnat vara slut.

Men nej! På webbtidningen TPM (som enbart verkar innehålla pro-Obama artiklar) har man gjort det till en stor nyhet och hävdar att detta är ett försök från republikerna att jämställa Bin Laden med Barack Obama.

För att grundfärgen på bilden (egentligen hela broschyren som den publiceras i) är brun!

Wow. Ja, Obamas hud är ju som bekant den enda källan i världen till ljusbrun färg. Och fastän de själva har hittat och publicerat originalbilden, så frågar de sig om det verkligen är Bin Laden på bilden.

Det läskigaste är dock inte den låga kvaliteten på nyheten – det har vi i Sverige också – utan den sektliknande konsensusen från kommentatorerna. Kommentarfältet svämmar över med dignifierade konstateranden om hur moraliskt bankrutta republikanerna är och hur detta uppenbart är en medveten och oerhört utstuderad komplott. De stirrar så länge att de hittar på födelsemärken som lagts till, näsa som har breddats och ögon som har retuscherats om. Några spekulerar att republikanerna delvis har ”morfat” in lite genuint Obama-foto. De lyckas tillochmed slänga in lite nedsättande kommentarer om intelligensen hos folk på landsbygden.

Suck. Man tycker att folk som är så kära i Obama borde ha någorlunda koll på hur han ser ut! Han och Bin Laden är inte ens lika, särskilt inte runt ögonen.

Om de hade överlappat de två Usama-bilderna i PhotoShop så hade de kunnat se att allt sånt är struntprat – det är exakt samma bild, fast monokrom och med ändrad kontrast.

Det är intressant att studera presidentvalet på avstånd och se hur de båda lägren kastar paj på varandra. Men jag brukar faktiskt inte se så ensidiga kommentarfält. Det var bara nån enstaka kommentator som såg igenom denna uppenbara nyhetsanka, och dessa blev ändå ignorerade av majoriteten.

(Personligen, om jag röstade i presidentvalet, skulle jag över huvud taget inte prioritera kampen mot terorrismen när jag gjorde mitt val. Våra reaktioner mot terrorism är skadligare än terroristattackerna själva.)

21 oktober 2008

Juholt och E22-bluffen

Senast en tung socialdemokrat ägnade länets vägar och E22:an en tanke var när Bosse Ringholm som finansminister krafsade ihop det så kallade ”Trollhättepaket” på hösten 2004. Då försvann en rad beslutade och planerade satsningar på E22:an söderut. Avfarten i Fårbo var då en hårsmån från att flyttas till Trollhättan. Vad är ”bästföredatum” på ert senaste utspel om E22:an?

En av dina regionala samarbetspartner, Jessica Rydell Miljöpartiet, uttryckte i länstidningar i förra veckan sin förtvivlan över att regeringen satsar för mycket på E22:an och landets vägar. Ni formar nu Er politik tillsammans med Miljöpartiet och Vänstern, har Ni inte snackat ihop er?

Anders Åkesson (c) klär av Håkan Juholt (s) och dennes senaste vi-vill-satsa-på-E22:an-åtminstone-fram-till-nästa-valdag-löfte. (Min fetstil)

20 oktober 2008

Man vet aldrig när det tar slut

Jag fick veta idag att en tjänsteman på Barn- och Ungdomsförvaltningen hade avlidit i morse. Hjärtat lade av, bara så där. Så sent som i onsdags gick han omkring och svarade glatt på våra frågor i nämnden.

Han var ganska nära pensionsåldern. Jag hoppas att han inte hade sparat allt det goda i livet till efter pensionen. Man vet aldrig när det tar slut.

Fp approved



Folkpartilänet har i helgen ställt sig bakom min kandidatur till europaparlamentet. Tackar!

16 oktober 2008

En stat som hellre skyddar sig själv än sina medborgare

Johan Ingerö skriver om Sveriges oproportionerliga straffsatser. Jag har aldrig varit någon expert på dessa, men om vi tar hans påståenden för fakta så framträder en tydlig och obehaglig tendens i våra straffskalor:

  • Brott mot andra människor: låg straffsats
  • Brott mot staten: hög straffsats
  • Brott mot ingen: högsta möjliga straffsats

Vilken sorts brott blir staten alltså mest förbannad över? Jo, de som innebär missunnsamhet mot staten själv. Allra värst tycker staten att det är när medborgarna inte tillfogar någon ekonomisk skada, utan bara sätter sig upp emot dess moraliserande pekpinnar – dessa får absolut inte ifrågasättas!

Men ju mer greppbart offret blir, ju med uppenbart det blir att det handlar om ett brott mot en annan människa, desto mildare blir straffet. Det får det att vrida sig i magen på mig. Det är en straffskala som är präglad av årtionden av socialistiskt synsätt hos justitieministrar och riksdagsmajoriteter, där staten anses viktigare än människorna.

Det borde vara tvärtom. Människorna uppfann staten för att skydda dem. Men staten har med tiden blivit mer intresserad av att skydda sig själv. Där ser vi varför vi alltid borde sträva efter en så liten statsapparat som möjligt.

07 oktober 2008

Gick krisen att förutspå? Beror på vem man frågar

Två kolumnister ger var sin syn på finanskrisen idag:

  • Joakim Carlsson i Östran förklarar att ingen människa kan förstå orsakerna eller förutspå krisens utveckling, eftersom han själv inte kan det. Men det är marknadsekonomins fel. På nåt sätt.

  • Johan Norberg i Dagens Industri pekar på hur diverse marknadsliberaler under nästan ett decennium har varnat och varnat och varnat för att det skulle gå så här när staten sätter marknadsekonomin ur spel. Men ingen lyssnade – åtminstone inte de som hade något att säga till om.

02 oktober 2008

Studenternas köpkraft har förbättrats

UNT skriver intressant om studiemedel i ljuset av alliansens höstbudget:

Stödda av Swedbanks och sina egna uträkningar hävdar [SFS och Uppsala studentkår] att studenternas köpkraft ska ha försvagats med 24 procent sedan 1989. … Vad man ”glömmer” är att försämringen av köpkraften för tre år sedan var 40 procent (se själva här). De senaste åren har inte studenternas ekonomi försämrats, den har förbättrats. Och med den kommande uppräkningen av studiemedlen får alltså studenterna en större nettoinkomstökning än vanliga löntagare.