29 juli 2014

Så kan jag påverka integritetsfrågorna i riksdagen

Synfält framåt är en mycket bra podcast där politiska kandidater blir intervjuade inför höstens val. Diskussionerna går mer på djupet än den dagliga plakatpolitiken, och fångar politikernas bakomliggande värderingar och resonemang.

http://synfältframåt.se/2014/06/24-mathias-sundin/

Jag vill särskilt rekommendera avsnittet med Mathias Sundin, Folkpartiets riksdagskandidat i Östergötland. Mathias går liksom jag till val på att värna den personliga integriteten och stoppa övervakningssamhället. I fjol fick han faktiskt tjänstgöra i riksdagen ett halvår medan en annan folkpartist var föräldraledig.

Jag får ibland höra att det är poänglöst att ensam ta strid mot någonting i riksdagen, eftersom man inte vinner några voteringar om man inte har de flesta andra ledamöterna bakom sig. Men Mathias berättar här hur riksdagsarbetet handlar om mer än bara voteringarna, och hur han via dialoger kunde påverka lagförslag i mer integritetsvänlig riktning innan de väl presenterades av regeringen.

Om man visar att man har en tydlig övertygelse, men inte är fanatisk, utan att man kan kompromissa och går att samarbeta med, så är det desto fler som lyssnar och försöker vinna ens stöd innan voteringarna. Så vill jag också arbeta i riksdagen för att bekämpa massövervakningen!

Mathias Sundins hemsida

Lugnet före stormen

Det har varit lite lugnt här på bloggen. Vissa skulle kalla det semesterstängt, men egentligen har det mera varit jobbstängt, då jag egenhändigt skött jobbjouren hos min arbetsgivare de senaste tre veckorna.

Nu lär det snart ta fart igen, i alla fall. Valfebern börjar stiga, och jag återkommer snart med lite reflektioner från Almedalsveckan.

07 juli 2014

Alliansen ska ta över i Kalmar!


I dagens Barometern kan vi läsa en mycket positiv artikel om hur vi liberaler har laddat inför valet i Almedalsveckan i Visby, och hur vi satsar stenhårt på jämställdhet  – som vi har gjort i 100 år.

Dock hävdas det en sak som inte stämmer. Det står att jag ser möjligheterna för Alliansen att ta över makten i Kalmar som obefintliga. Men jag har inte påstått något sådant. Rättelse är begärd.

Det jag hade uteslutit var att Centern i Kalmar skulle gå till val med Alliansen i höst. C har varit tydliga med att de har bytt sida. Men det är självklart väljarna som avgör vilka som ska styra Kalmar, och tills de har röstat så är inget avgjort. Vi i FP, M och KD har fortsatt allianssamarbete och vi siktar självklart på att få väljarnas förtroende att ta över efter de rödgröna och skapa ett bättre Kalmar!